Zupa wiśniowo-czereśniowa

Ewelina
Zupy
26.08.2015 22:28
Zupa wiśniowo-czereśniowa

Składniki

- 500 g wiśni

- 400 g czereśni

- 1 l wody

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata) + 100 ml zimnej wody

- cukier trzcinowy

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 2 łyżki likieru amaretto

- makaron

- jogurt naturalny gęsty

Przepis

Wiśnie i czereśnie musimy wypestkować. Owoce zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, dodajemy do smaku cukier i cukier z wanilią. Wlewamy likier i gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z wodą i dodajemy do zupy. Dodajemy ugotowany makaron, przelewamy na talerze, podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Ja w upały zostawiam zupę, aby się schłodziła, dopiero wtedy dodaje makaron i podaje z jogurtem. Smakuje rewelacyjnie.