Zapiekanka Gyros

Ewelina
Zapiekanki
01.08.2015 9:35
Zapiekanka Gyros

Składniki

na ok. 3-4 średniej wielkości porcje

naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)

ok. 300 g piersi z kurczaka

150 g sera żółtego

1 duża cebula

5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych

kilka płatów papryki konserwowej

2-3 łyżeczki przyprawy gyros

1-2 łyżki oliwy do smażenia

sos:

3 łyżki ketchupu

3 łyżki majonezu

3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Przepis

Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.

Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu.

Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego.

Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym.

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.

Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować.