Przepis
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku
1 duże jajko
sól, pieprz do smaku
cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów)
Przygotowanie;
Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować
Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować
Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z w/w składnikami - ciasto powinno być dość gęste
Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :)
Tak przyrządzona cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można serwować ją do mięs.
A na Środę Popielcową powinna być w sam raz.