Cukinia w cieście

Ewelina
Ciasta
12.01.2015 20:59
Cukinia w cieście

Przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku

1 duże jajko

sól, pieprz do smaku

cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów)

Przygotowanie;

Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować

Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować

Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z w/w składnikami - ciasto powinno być dość gęste

Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :)

Tak przyrządzona cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można serwować ją do mięs.

A na Środę Popielcową powinna być w sam raz.