Przepis
Składniki:
100g ugotowanej cieciorki (wcześniej przez noc moczonej)
80g półtłustego twarogu
małe jajko
ząbek czosnku
bazylia, rozmaryn, oregano, papryka ostra i słodka
sól,pieprz
Ciecierzycę noc wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie, by napęczniała i by skrócił się czas jej gotowania. Ugotować z dodatkiem soli. Po ostygnięciu zmiksować blenderem na gładką masę, dodać pokruszony twaróg, jajko i ulubione przyprawy i zioła. Zioła, które są dostępne, najlepiej użyć świeże. Mokrymi dłońmi formować placki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie spłaszczając. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Podawać najlepiej z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym.