Składniki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 dużego pora (zielona część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- olej roślinny
- pieprz i sól
Przepis
- wszystkie warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i wszystkie warzywa kroimy w wąskie słupki o długości 5-7cm
- 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni
- dodajemy paprykę, a po kilku minutach marchewkę, seler i pietruszkę
- solimy i pieprzymy do smaku
- podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając
- gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę dodajemy pokrojoną w paski zieloną część pora i dusimy pod przykryciem przez kilka minut
- czas duszenia zależy od tego jak miękką mieszankę chcemy uzyskać - najlepiej, gdy będą one cały czas lekko stawiały opór podczas gryzienia