Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia)

Ania -
Ciasta
22.07.2015 11:25
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia)

Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce * ja po prostu powrzucałam wszystko co miałam ponapoczynane (jak to przy dziecku) - połowa to były herbatniki a reszta biszkopty, ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Spód jest z gotowych ciastek więc nie wymaga pieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Zastygnięty spód wyjąć z lodówki i rozsmarować na nim czekoladę (będzie cudownie chrupać przy każdym kęsie). Wylepić spód i brzegi formy, odstawić do lodówki do stężenia. 2. Żelatynę zalać zimną wodą (ok 2 łyżki) i odstawić do napęcznienia. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość będzie miała konsystencję mokrego piasku). Dodać do ubitej śmietany z mascarpone, zmiksować z cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/tarta-smietankowo-czekoladowa-z.html