- fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną wodą by napęczniała i zmiękła - fasolę płuczemy na sitku - w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy - całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę - zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości fasoli - kiełbasę wcześniej kroimy w grubszą kostkę, smażymy i na koniec przekładamy bezpośrednio do miseczek - można ją osączyć z nadmiaru tłuszczu Składniki : - 200g białej fasoli jaś - 2 łyżki masła - 150g chudego boczku - duży por - 2-3 gałązki selera naciowego - 2 marchewki - 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki - 250g kiełbasy podwawelskiej - liść laurowy