Przepis
SKŁADNIKI :
1 duży słoik pieczarek konserwowych w zalewie octowej
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
1 puszka groszku z marchewką
5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę
30 - 40 dkg polędwicy łososiowej, wieprzowej w kawałku ( lub kawałek szynki albo dowolnej wędliny ), pokrojonej w kostkę
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki gęstego majonezu
koperek lub natka do przystrojenia sałatki
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę, groszek z marchewką i fasolkę odcedzamy. Fasolę płuczemy na sitku pozbywając ją sosu. Pieczarki odcedzamy, wykładamy do miseczki bez gorczycy, większe sztuki kroimy na małe kawałki ( lekko je wyciskamy pozbawiając się zalewy ) a mniejsze pieczarki pozostawiamy do przystrojenia. Do miski przekładamy wszystkie składniki łącznie z pokrojoną polędwicą, dodajemy przyprawy, majonez i mieszamy. Do średniej wielkości miseczki przekładamy sałatkę, lekko dociskamy. Przed podaniem wykładamy ją do góry dnem z miski na talerz, brzegi dekorujemy pieczarkami, posypujemy koperkiem. Sałatka jest dość zwarta więc nie powinna się rozpaść, pamiętajmy aby dobrze odsączyć składniki, smacznego.