Sałatka z szynką i pieczarkami

Ewelina
Sałatki
11.01.2015 8:43
Sałatka z szynką i pieczarkami

Przepis

SKŁADNIKI :

1 duży słoik pieczarek konserwowych w zalewie octowej

1 puszka kukurydzy

1 puszka fasolki czerwonej konserwowej

1 puszka groszku z marchewką

5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę

30 - 40 dkg polędwicy łososiowej, wieprzowej w kawałku ( lub kawałek szynki albo dowolnej wędliny ), pokrojonej w kostkę

sól, pieprz do smaku

2-3 łyżki gęstego majonezu

koperek lub natka do przystrojenia sałatki

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę, groszek z marchewką i fasolkę odcedzamy. Fasolę płuczemy na sitku pozbywając ją sosu. Pieczarki odcedzamy, wykładamy do miseczki bez gorczycy, większe sztuki kroimy na małe kawałki ( lekko je wyciskamy pozbawiając się zalewy ) a mniejsze pieczarki pozostawiamy do przystrojenia. Do miski przekładamy wszystkie składniki łącznie z pokrojoną polędwicą, dodajemy przyprawy, majonez i mieszamy. Do średniej wielkości miseczki przekładamy sałatkę, lekko dociskamy. Przed podaniem wykładamy ją do góry dnem z miski na talerz, brzegi dekorujemy pieczarkami, posypujemy koperkiem. Sałatka jest dość zwarta więc nie powinna się rozpaść, pamiętajmy aby dobrze odsączyć składniki, smacznego.