- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- ok. 1/2 kg malin,
- 1-2 łyżki cukru (do smaku),
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub więcej (w zależności od upodobań czy chcemy uzyskać gęsty czy dość płynny syrop),
- odrobina wody (temperatura pokojowa).
Przepis
Umyte maliny wrzucamy do garnuszka, posypujemy cukrem (do smaku, lepiej mniej potem zawsze można dosypać), zalewamy odrobiną wody. Mieszamy, gotujemy na mniejszym ogniu do momentu, aż maliny puszczą sok i zaczną rozpadać się. Następnie przelewamy wszystko przez sito. Wyciskamy jak najwięcej soku, zostawiając pestki na sitku. Pestki wyrzucamy, uzyskany sok ponownie gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody (zimnej lub o temp. pokojowej), dokładnie mieszamy. Następnie zawiesinę powoli wlewamy do soku. Dokładnie mieszamy. Chwilę jeszcze wszystko gotujemy, aż sok będzie gęstniał. Gdy zauważymy, że jest za rzadki możemy czynność z mąką ziemniaczaną powtórzyć. Zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej zrobi nam z syropu kisiel malinowy :) Syrop odstawiamy do ostygnięcia, przelewamy do słoika/miseczki.