Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes

Ewelina
Śniadania
22.01.2018 18:35
Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes

Składniki

2 banany

2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)

½ szklanki mleka kokosowego

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis

Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #1

Dwa obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca w osobnym naczyniu.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #2
Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #3

Do rozgniecionych bananów dodajemy dwa żółtka, pół szklanki mleka kokosowego.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #4
Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #5

Całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #6

Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolita masa.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #7

W trakcie mieszanie dodajemy wcześniej ubite białka.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #8

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #9

Na rozgrzaną patelnie wylewamy niewielką ilość masy i smażymy do momentu zarumienienia się z jednej strony.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #10

Pamiętajmy o tym, aby smażenie odbyło się w nie za wysokiej temperaturze, co pozwoli urosnąć naszym naleśnikom. Po przewróceniu na drugą stronę naszego naleśnika smażymy przez około 60 sekund ( wszystko zależy od grubości naszych placuszków).

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #11

Nasze bananowe naleśniki podajemy z dodatkami takimi jak miód i świeżo pokrojone kawałki bananów.

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #12

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #13

Zdjęcie Bananowe naleśniki - Bananowe pancakes #14