Składniki
2 banany
2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
½ szklanki mleka kokosowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera.
Dwa obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca w osobnym naczyniu.
Do rozgniecionych bananów dodajemy dwa żółtka, pół szklanki mleka kokosowego.
Całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej.
Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolita masa.
W trakcie mieszanie dodajemy wcześniej ubite białka.
Na rozgrzaną patelnie wylewamy niewielką ilość masy i smażymy do momentu zarumienienia się z jednej strony.
Pamiętajmy o tym, aby smażenie odbyło się w nie za wysokiej temperaturze, co pozwoli urosnąć naszym naleśnikom. Po przewróceniu na drugą stronę naszego naleśnika smażymy przez około 60 sekund ( wszystko zależy od grubości naszych placuszków).
Nasze bananowe naleśniki podajemy z dodatkami takimi jak miód i świeżo pokrojone kawałki bananów.