Składniki
- 250g makaronu tagliatelle
- 200g łososia
- 300g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietany 30%
- parmezan
- pół cytryny
Przepis
- makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie około 12 -15 minut zgodnie z opisem podanym na opakowaniu
- piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C
- szpinak płuczemy, podsmażamy na maśle, aż zmięknie i pod koniec smażenia delikatnie solimy
- łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rozgrzanego piekarnika - czas pieczenia to około 15 minut
- wszystkie składniki razem mieszamy na dużej patelni - łososia, szpinak i makaron
- całość zalewamy śmietaną 30% i gotujemy przez chwilę do zgęstnienia, na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz, sól oraz parmezan