tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Jacek
Makarony
13.10.2015 11:12
tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Składniki

- 250g makaronu tagliatelle

- 200g łososia

- 300g szpinaku

- 2 łyżki masła

- 2 ząbki czosnku

- sól i pieprz

- 3 łyżki śmietany 30%

- parmezan

- pół cytryny

Przepis

- makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie około 12 -15 minut zgodnie z opisem podanym na opakowaniu

- piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C

- szpinak płuczemy, podsmażamy na maśle, aż zmięknie i pod koniec smażenia delikatnie solimy

- łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rozgrzanego piekarnika - czas pieczenia to około 15 minut

- wszystkie składniki razem mieszamy na dużej patelni - łososia, szpinak i makaron

- całość zalewamy śmietaną 30% i gotujemy przez chwilę do zgęstnienia, na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz, sól oraz parmezan