Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą

Joanna
Obiad
27.04.2015 6:19
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą

Składniki

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu)

2 cebule

1 marchewka

1,5 szklanki wody (lub więcej)

1/3 szklanka czerwonej soczewicy

1 łyżka suszonej bazylii

2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

500 ml pasty z pomidorów (można użyć pomidorów z puszki, następnie zmiksować; wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)

sól, pieprz, cukier

woda (opcjonalnie)

Dodatkowo:

świeża bazylia, do posypania parmezan

Przepis

Mięso mielimy na większych oczkach, dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotujemy parę minut, następnie dodajemy wodę mieszamy. Do gotującego się sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią, najlepiej z makaronem i już :)