Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Ewelina
Ciasta
13.05.2015 8:57
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką
  • Czas gotowania: 60 min

Składniki

30 dag mąki pszennej

20 dag masła

15 dag cukru

2 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

świeża wanilia z całej laski

5 dag wiórków kokosowych

2-3 łyżki migdałów w płatkach

owoce sezonowe, świeże lub mrożone

Przepis

1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki.

2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi.

3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników.

4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i nałóż owoce, wierzch posyp przygotowaną kruszonką i płatkami migdałowymi.

5. Piekarnik rozgrzej do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut. Jeśli będziemy używać świeżych owoców czas pieczenia należy skrócić do 50 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy zrobić próbę ,,suchego patyczka,,.