- Czas gotowania: 60 min
Składniki
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeża wanilia z całej laski
5 dag wiórków kokosowych
2-3 łyżki migdałów w płatkach
owoce sezonowe, świeże lub mrożone
Przepis
1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki.
2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi.
3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników.
4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i nałóż owoce, wierzch posyp przygotowaną kruszonką i płatkami migdałowymi.
5. Piekarnik rozgrzej do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut. Jeśli będziemy używać świeżych owoców czas pieczenia należy skrócić do 50 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy zrobić próbę ,,suchego patyczka,,.