Składniki
LISTA ZAKUPÓW:
-3 ciastka jęczmienne z siemieniem lnianym [najmniej kaloryczne ciastka jakie udało mi się znaleźć],
-pól jabłka (50g),
-serek 0% tłuszczu [u mnie jabłko i cynamon] (100g),
-borówki amerykańskie (100g),
-melon miodowy (50g),
-czereśnie (50g).
Przepis
Ciastka rozdrabniamy na dno słoika. Z połowy jabłka wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie plasterki, po czym przekrawamy je na pół. Pokrojone jabłko układamy na ciastkach w taki sposób, żeby je dokładnie zakryć. Jabłka tworzą barierę między ciastkami i serkiem, żeby w czasie gdy będziemy chłodzić deser ciastka nam nie rozmiękły. Teraz możemy rozsmarować serek i poukładać na nim borówki. Następnie kroimy melona na cienkie kwadraciki i układamy w słoiku. Czereśnie kroimy na ćwiartki i wyciągamy z nich pestki (można użyć do tego drylownicy i przeciąć je na pół ale moim zdaniem w tym wydaniu prezentują się dużo lepiej), następnie układamy jako ostatnią warstwę naszego deseru. Słoik można zjeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzony w mocno upalne dni. Całość to tylko około 310kcal.
SMACZNEGO!