Chłodnik – idealny posiłek w upalny dzień

Marylin
Zupy
12.08.2015 11:35
Chłodnik – idealny posiłek w upalny dzień

Składniki

Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować:

1 litr kefiru

125 ml śmietany 12%

1 jogurt typu greckiego

0.5 kg małych ogórki

0.5 kg buraków

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

ocet

szczypta soli i pieprzu

Przepis

1

Buraki zetrzeć na tarce i udusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać kilka kropel octu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po uduszeniu odstawić na bok.

2

Ogórki pokroić w precle i wsypać do miski. Posolić i odstawić. Po 15 minutach odcedzić sok. Dzięki soli ogórki zmiękną i będę smacznym dopełnieniem całego chłodnika.

3

Mieszamy ze sobą kefir, jogurt i śmietanę. Dodajemy wystudzone buraki i ogórki. Kroimy koperek i szczypiorek, następnie dodajemy do całej reszty. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany chłodnik można podawać z ugotowanymi ziemniakami i kaszą, okraszonymi skwarkami. Będzie nie tylko smaczny, ale i ochłodzi nasz organizm w upalne letnie dni.