W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól(woda ma być dobrze słona, o wiele bardziej słona niż woda np. na makaron, tak gdzieś około 1,5 łyżki soli na litr wody). Polecam;) Składniki: - 8 kg ogórków - około 30 ząbków czosnku - 15 kawałków chrzanu - koper - ziele angielskie - liść laurowy - woda - sól (około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: No może troszkę ;) Co prawda upały ponad 30 stopni nie sprzyjają kiszeniu ogórków ale szkoda mi było całego wora swojskich. Polecam;) Co prawda upały ponad 30 stopni nie sprzyjają kiszeniu ogórków ale szkoda mi było całego wora swojskich. Aby się nie zepsuły zaraz po zrobieniu wyniosłam je w chłodne, ciemne miejsce. Aby się nie zepsuły zaraz po zrobieniu wyniosłam je w chłodne, ciemne miejsce. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych. Ponieważ lubimy bardzo kiszone ogórki to postanowiłam je zrobić.