W naczyniu żaroodpornym układać : ziemniaki w plastrach oprószone przyprawą do ziemniaków, kiełbasa z boczkiem, pieczarki z cebulą, znów ziemniaki i tak do wyczerpania składników - pierwsze i ostatnie mają być ziemniaki ułożone dość ciasno. Składniki : - ziemniaki ( na oko ) - 4 laski kiełbasy śląskiej/toruńskiej - 30-40 dag boczku wędzonego - 40 dag pieczarek - 2 duże cebule - 25 dag sera żółtego - sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ziemniaków Pieczarki pokroić w ćwiartki (większe np w szóstki), podsmażyć na patelni ze smażenia boczku i kiełbasy, do pieczarek dodać pokrojoną w półplasty cebulę. Danie pyszne i proste, w dodatku można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu :-) Z podanych składników wyszły mi dwie zapiekanki, wykorzystałam duże naczynie żaroodporne i małe także jedzenia wyszło na dwa obiady. Na sos : - 250 g majonezu - 150 g gęstego jogurtu naturalnego - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie : Na początku zrobić sosik, aby się przegryzł : Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.