SKŁADNIKI 500 g bobu 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko ½ łyżeczki soli masło do smażenia świeża bazylia do podania PRZYGOTOWANIE Bób ugotuj do miękkości i obierz z łupinek. Możesz podawać je od razu z odrobiną masła i listkami bazylii lub usmażyć na maśle, co gorąco polecam. Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. 🙂 Bobytka, czyli kopytka z bobu Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Bób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to ’bobytka’). Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. od razu – będzie do kopytek, do sałatki i do wyjadania na bieżąco.