Szarlotka najlepsza

Łukasz
Ciasta
25.10.2016 20:25
Szarlotka najlepsza

SKŁADNIKI Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej 200 g zimnego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka + 1 do posmarowania Nadzienie: 1 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta) ½ szklanki rodzynek sok z ½ cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki cukru 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Z pozostałej części ciasta wytnij za pomocą foremki kształty i ułóż je na wierzchu ciasta. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Szarlotkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimo z kubkiem herbaty. 😉 Szarlotka na kruchym maślanym cieście Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) To przepis na naprawdę udany wypiek, który z pewnością zaspokoi każdego łasucha. Wybierając do niej jabłka, zdecydowałem się na kwaśno-winną odmianę szara reneta, która ma cudowny aromat. Ta szarlotka z pewnością umili Wam jesienne wieczory i sprawi, że staną się one wyjątkowe. 😉 Mówię Wam, aż ciężko się nie skusić na kolejny kawałek. Poza tym już francuska nazwa reinette, wskazuje na to, że to królowa wśród jabłek. Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Na ciasto połóż przygotowane nadzienie i wyrównaj je. Uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/10/Najlepsza-Szarlotka.html