Hamburger wegetariański po włosku. Po jego zjedzeniu nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia

Marylin
Fit
11.08.2015 15:01
Hamburger wegetariański po włosku. Po jego zjedzeniu nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

½ masła

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 cebula, drobno posiekana

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

85 g ryżu

200 ml gorącej wody

7 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki

25 g parmezanu, świeżo utartego

400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej

1 jajko

Sól i pieprz

Mąka

Olej słonecznikowy do smażenia

Przepis

Przygotowanie:

1. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i masło. Dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Gotuj na średnim ogniu przez 5- 7 minut, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz ryż i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez minutę.

2. Połącz pomidory z gorącą wodą, 1/3 dodaj do ryżu. Gotuj przez 8-10 minut, często mieszając, aż woda zostanie wchłonięta. Znów dodaj 1/3 wody i pomidorów i gotuj. Wlej ostatnią część i gotuj, aż ryż zmięknie, lecz się nie rozgotuje. Dodaj parmezan i pozostaw na 10 minut, aby ostygł.

3. Ryż przełóż do miksera, dodaj ciecierzycę i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmiksuj na dość jednolitą masę. Włóż do lodówki na 30 minut.

4. Na talerzu rozsyp trochę mąki. Przełóż 3 łyżki masy na talerz i uformuj płaski placek. Obtocz w mące. W ten sposób przygotuj ok. 6 hamburgerów. Na patelnię wlej tyle oleju by pokrył jej spód i rozgrzej go. Hamburgery smaż 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.