Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
½ masła
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
85 g ryżu
200 ml gorącej wody
7 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki
25 g parmezanu, świeżo utartego
400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
1 jajko
Sól i pieprz
Mąka
Olej słonecznikowy do smażenia
Przepis
Przygotowanie:
1. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i masło. Dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Gotuj na średnim ogniu przez 5- 7 minut, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz ryż i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez minutę.
2. Połącz pomidory z gorącą wodą, 1/3 dodaj do ryżu. Gotuj przez 8-10 minut, często mieszając, aż woda zostanie wchłonięta. Znów dodaj 1/3 wody i pomidorów i gotuj. Wlej ostatnią część i gotuj, aż ryż zmięknie, lecz się nie rozgotuje. Dodaj parmezan i pozostaw na 10 minut, aby ostygł.
3. Ryż przełóż do miksera, dodaj ciecierzycę i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmiksuj na dość jednolitą masę. Włóż do lodówki na 30 minut.
4. Na talerzu rozsyp trochę mąki. Przełóż 3 łyżki masy na talerz i uformuj płaski placek. Obtocz w mące. W ten sposób przygotuj ok. 6 hamburgerów. Na patelnię wlej tyle oleju by pokrył jej spód i rozgrzej go. Hamburgery smaż 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.