Składniki
burgery (3-4 kotlety):
1 szkl. zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
1/2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
1/4 szkl. kaszy jaglanej
1/4 szkl. nasion słonecznika
1/4 szkl. białego sezamu
1 mała cebula + 1 łyżeczka oleju
1 ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
odrobina czarnego pieprzu, chilli i estragonu
frytki:
3 ziemniaki
1/2 łyżeczki oleju
rozmaryn
sól
Przepis
Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w ok. 3/4 szkl. wody do miękkości, odcedzamy i studzimy
Groszek podgotowujemy lub zalewamy wrzątkiem i odcedzamy w momencie gdy będzie miękki
Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżeczce oleju, gdy zacznie się rumienić dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości
W dużej misce łączymy groszek, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość delikatnie rozgniatamy (tak aby gdzieniegdzie groszek zachował swoją stałą formę) przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut
Ze schłodzonej masy formujemy burgery, które przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 minut, następnie przerzucamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20 minut
W tym czasie przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w grube słupki i łączymy z oliwą i rozmarynem. Po upieczeniu burgerów wrzucamy frytki na blaszkę i pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 10-15 minut w 200°C. Po upieczeniu posypujemy odrobiną soli
Burgery podajemy w ulubionej bułce, z ogromem warzyw, sosem i domowymi frytkami