- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej)
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 cebula
pomidory w puszce - raz
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki przyprawy curry (ale nie takie żółe najprostsze tylko prawdziwa mieszanka. do nabycia np w sklepach z żywnością azjatycką. jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny)
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki cynamonu
cytryna
olej
3 liście laurowe
sól
pół łyżeczki gorczycy
Przepis
W różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie).