Curry marchewkowe po cejlońsku

Lukasz
Obiad
10.08.2015 8:17
Curry marchewkowe po cejlońsku
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej)

3 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

1 cebula

pomidory w puszce - raz

puszka mleka kokosowego

2 łyżeczki przyprawy curry (ale nie takie żółe najprostsze tylko prawdziwa mieszanka. do nabycia np w sklepach z żywnością azjatycką. jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny)

2 łyżeczki kuminu

2 łyżeczki cynamonu

cytryna

olej

3 liście laurowe

sól

pół łyżeczki gorczycy

Przepis

W różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie).