- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
2,5 kg jabłek *
8 tabliczek białej czekolady
400 g cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej**
Przepis
Jabłka myjemy obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 1 – 1,5 godziny. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie za pomocą blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotową nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Nutella świetnie nadaje się do naleśników, ciast, deserów, pieczywa czy bułek maślanych.
* najlepsze odmiany jabłek na przetwory to: Cortland, Szara reneta, Jonathan, Antonówka zwykła, czy Szampion
** pasta bądź też ekstrakt z wanilii dostępny jest w wielu sklepach wysyłkowych z żywnością. Można również dostać w każdym większym supermarkecie. W ostateczności można zastąpić 2 opakowaniami cukru wanilinowego