Śliwki pod kruszonką - cumble

Ewelina
25.08.2014 7:38
Śliwki pod kruszonką - cumble

Przepis

Kruszonka:

1,5 szkl mąki pszennej

2/3 kostki masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

7 łyżek cukru

4 łyżki płatków migdałów

ok 70 dag śliwek

1/2 szkl cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.

Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.

Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.

Podawać ciepłe z gałką lodów.

Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.