Przepis
Kruszonka:
1,5 szkl mąki pszennej
2/3 kostki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
4 łyżki płatków migdałów
ok 70 dag śliwek
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.
Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.
Podawać ciepłe z gałką lodów.
Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.