PODPŁOMYKI Z OREGANO, PODAWANE Z GRUSZKĄ, KOZIM SEREM, ORZECHAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ

Łukasz
Śniadania
05.08.2015 10:47
PODPŁOMYKI Z OREGANO, PODAWANE Z GRUSZKĄ, KOZIM SEREM, ORZECHAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ

W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej – sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Na pewno tego smaku nic innego nie jest w stanie oddać. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/08/podpomyki-z-oregano-podawane-z-gruszka.html