Przepis
Składniki:
1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka
400 g pomidorów w puszce
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
2. Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog ! :)