250 g) - 1 C water (250 ml) - 1 tbsp date syrup - 1 tbsp amaretto liqueur (optional) - 2 tbsp potato starch mixed with 6 tbsp water - 2 handfuls od wild strawberries - 1 sprig of melissa PREPARATION: Put pitted cherries in a saucepan, add 1 cup of water, syrup, liqueur and bring to a boil. Polecam SKŁADNIKI ( 2 porcje): - 1 szklanka wydrylowanych wiśni (ok. 250 g) - 1 szklanka wody (250 ml) - 1 łyżka syropu daktylowego - 1 łyżka likieru Amaretto (opcjonalnie) - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + 6 łyżek wody - 2 garście poziomek - 1 gałązka melisy PRZYGOTOWANIE: Wrzucamy wydrylowane wiśnie do rondelka, dodajemy szklankę wody, syrop, likier i doprowadzamy do wrzenia. The dessert is light, fruity and makes a great cold snack on a hot summer day. You can enjoy it at home or take it with you for a picnic. INGREDIENTS (2 servings): - 1 C pitted, red sour cherries (approx. Then if you want the pudding to be smooth, put everything into a blender and mix until smooth, but if you want to leave some pieces of fruit inside, skip this step. Then again, bring the fruits to a boil on a small heat. Mix potato starch with 6 tbsp of water, pour the mixture into the boiling fruit and stir vigorously with a whisk. Bez zbędnego rozpisywania się, bo kisiel jaki jest, każdy wie i widzi :) Do jego przygotowania, wykorzystałam soczyste wiśnie, które połączyłam ze słodkimi poziomkami i cytrusową melisą. To wspaniały, lekki deser, którym można delektować się w domu lub zabrać ze sobą w słoiczkach na piknik :) Other popular flavors are orange, lemon and peach. Today I made it with lovely fresh red sour cherries and topped it with sweet wild strawberries and citrusy melissa. Rozrabiamy skrobię z 6 łyżkami wody, wlewamy mieszankę do gotujących się owoców i mieszamy energicznie trzepaczką. Następnie jeśli chcemy aby kisiel był gładki, wlewamy wszystko do blendera i miksujemy, jeśli lubimy taki z kawałkami owoców, pomijamy ten krok. Poziomki można także dodać do środka deseru przed jego zgęstnieniem lub zagotować na samym początku, razem z wiśniami.