Babcina Babka

Ann
Ciasta
20.07.2015 9:29
Babcina Babka

Składniki

Składniki:

szklanka cukru

4 jajka

1/2 szklanki mleka

kostka masła

2 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru waniliowego

cukier puder

Przepis

Wykonanie: Mleko, masło, cukier kryształ i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Smacznego;)