Składniki
250 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła
1 szklanka cukru
5 jajek
5 łyżek oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
Przepis
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 50-60 minut.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.
Moje rady:
Do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki.