Babka wilgotna

Małgorzata
Ciasta
07.03.2016 11:26
Babka wilgotna

Składniki

250 g mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g masła

1 szklanka cukru

5 jajek

5 łyżek oleju

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki śmietanki 30%

Przepis

Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 50-60 minut.

Polewa czekoladowa:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Moje rady:

Do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki.