Składniki
5 sporych buraków
1 mniejsza pietruszka
kawałek selera
2-3 marchewki
1 udko z kurczaka
1 czerwona cebula
1 łyżka tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
2 ząbki czosnku
1litr wody
jogurt naturalny i pestki słonecznika lub dyni
Przepis
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, przesmażyć i odstawić.
Do garnka wlać 1litr wody, posolić i zagotować. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucić umyte udko z kurczaka, cebulę i czosnek z patelni oraz buraki pokrojone na ćwiartki (wtedy szybciej się ugotują), gotować około 25minut na średnim ogniu. Po tym czasie wrzucić obraną pietruszkę, seler oraz marchewki.Gotować 30minut. Jeśli po tym czasie marchew, pietruszka i seler będą miękkie, należy je wyjąć, a mięso i buraki dogotować do miękkości. Już ugotowane, miękkie mięso należy wyciągnąć z zupy na talerz. Gdy będzie można wbić widelec do buraków (będą miękkie, ugotowane), należy zdjąć garnek z zupą z ognia i wrzucić wcześniej wyciągnięte warzywa. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu i podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.