serniczek z jagodami

Michał
Ciasta
15.07.2015 9:49
serniczek z jagodami

Składniki

1 kg twarogu sernikowego

4 jajka

250 g cukru

300 g jagód

2 1/2 szklanki mąki

1 łyżka soku z cytryny

1 1/2 opakowania cukru wanilinowego

1 duża śmietana 18 %

2 1/2 łyżki cukru pudru

250 g kakaowych herbatników

100 g masła

Przepis

Herbatniki pokrusz . Masło rozpuść w rondelku,dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj. Dno i boki tortownicy starannie wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do lodówki na ok 30 minut.Ser przełóż do sporej miski. Miksując dodawaj cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego,sok z cytryny,mąkę i jagody.Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku aż składniki się połączą. Gotową masę serową przełóż wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 180 C przez 1 godzinę.

Śmietanę ubij dodając cukier puder i resztę cukru wanilinowego. Tak przygotowaną śmietankę wylej na wierzch sernika i piecz przez następne 10-15 minut.