Składniki
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
250 g cukru
300 g jagód
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 duża śmietana 18 %
2 1/2 łyżki cukru pudru
250 g kakaowych herbatników
100 g masła
Przepis
Herbatniki pokrusz . Masło rozpuść w rondelku,dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj. Dno i boki tortownicy starannie wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do lodówki na ok 30 minut.Ser przełóż do sporej miski. Miksując dodawaj cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego,sok z cytryny,mąkę i jagody.Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku aż składniki się połączą. Gotową masę serową przełóż wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 180 C przez 1 godzinę.
Śmietanę ubij dodając cukier puder i resztę cukru wanilinowego. Tak przygotowaną śmietankę wylej na wierzch sernika i piecz przez następne 10-15 minut.