Letnia sałatka z ziarnami sorgo, ziołami i kwiatami

Szara
Sałatki
15.07.2015 11:51
Letnia sałatka z ziarnami sorgo, ziołami i kwiatami

That kind of dishes I like the most. INGREDIENTS (4-6 servings): - 2.5 C of cooked sorghum grain (1 C dry grains) - 200 g green beans - 1 corn on the cob - 6 broccoli florets - 1 C cooked chickpeas - 1 handful of parsley - 2 sprigs of basil - 2 sprigs of fresh oregano - 4 sprigs of fresh thyme - 5 nasturtium flowers - 2 large bee balm leaves - 1 tbsp olive oil - 1 tsp lemon juice - a pinch of pink himalayan salt - pinch of ground black pepper PREPARATION: Soak the sorghum grains in water overnight. SKŁADNIKI (4-6 porcji): - 2,5 szklanki ugotowanych ziaren sorgo (1 szklanka suchych ziaren) - 200 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kolba kukurydzy - 6 różyczek brokuła - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy - 1 garść zielonej pietruszki - 2 gałązki bazylii - 2 gałązki świeżego oregano - 4 Z roku na rok powiększa się także liczba kwiatów, które z tego ogródka podjadam ;) Wczoraj, kiedy zrywałam swój stały zestaw, mama wspomniała, że wyczytała gdzieś przepis na sałatkę z liśćmi pysznogłówki, czyli bergamotki (widoczne na zdjęciu poniżej w prawym, górnym rogu). Next time when I will visit the garden I will take a photo of this plant and add it here. In addition to the bee balm, I also added nasturtium flowers (the orange ones) which are delicious, they taste like watercress, they have this sharp, crispy flavor and extremely enrich the flavor of the dish. The salad came out quite sweet, very aromatic and delicious. They smell a bit like basil and the taste reminds me of a cross between mint and basil, they are quite sharp, so I didnt add a lot (you can see them on the picture with herbs above, they are in the right upper corner) Bee balm has edible leaves and flowers. SUMMER SALAD WITH SORGHUM, SWEETCORN, GREEN BEANS, NASTURTIUM AND BEE BALM W niewielkim ogrodzie mojej mamy, w którym kwitną jej piękne kwiaty, rośnie też trochę moich ziół. Jej angielska nazwa to bee balm co wzięło się od tego, że jej liście wykorzystywane były jako okład na ukąszenia pszczoły. Add them to the pot, add water, it should be few centimeters above the level of the grains, bring it to a boil and cook for 40 minutes. In the meantime, wash and cook green beans in a steamer for approx. Z liści można przyrządzać herbatę, a ogólne jej działanie ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, pomaga przy niestrawności ale także podczas przeziębienia. Obok pysznogłówki w sałatce wylądowały także kwiatki nasturcji (to te pomarańczowe ☺), które są pyszne, smakują jak rzeżucha, mają ten fajny ostry posmak i niezwykle urozmaicają smak potrawy. łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta różowej soli himalajskiej - szczypta czarnego mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: gałązki świeżego tymianku - 5 kwiatów nasturcji - 2 duże liście bergamotki - 1 Z roku na rok, aromatyczne krzaczki robią się coraz większe i coraz bardziej bujne. Akurat świetnie się złożyło, bo planowałam na obiad sałatkę i postanowiłam dodać do niej te ciekawe listki. W międzyczasie myjemy i gotujemy fasolkę szparagową na parze, przez ok. 20 minut. Za bazę sałatki posłużyło mi sorgo, które bardzo lubię i które świetnie się do tego nadaje. Więcej na jej temat przeczytacie tutaj, a ja przy najbliższej okazji zrobię też zdjęcie całej rośliny i dodam do wpisu. Yesterday, when I was harvesting all of my favorite herbs and flowers, my mother mentioned that she read somewhere about a bee balm. są dosyć ostre, dlatego za dużo ich nie dodałam na raz. Dodałam do nich ugotowaną na parze zieloną fasolkę szparagową, brokuła oraz świeżą kukurydzę. Smacznego ☺ My mother has a small garden, where she planted beautiful flowers, she also separated a spot for me to plant some herbs. At the end add nasturtium flowers and serve. Store the salad in the fridge for up to 3 days. Po ugotowaniu chwilę studzimy, odcinamy końcówki strąków fasoli i kroimy resztę na mniejsze kawałki. Oczywiście długo nie trzeba było mnie namawiać i zerwałam kilka na próbę. Chop the bee balm leaves and green parsley. Nie ma tam jeszcze wszystkich, które chciałabym mieć, ale i tak jest ich całkiem sporo. Na końcu dodajemy kwiaty nasturcji i serwujemy. Wsypujemy do garnka, dolewamy wody, tak aby wystawała kilka cm nad poziom ziaren, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/07/letnia-saatka-z-sorgo-kukurydza-zielona.html