Przepis
Wartość kaloryczna całej sałatki: 1154kcal
Białko: 91,5g
Tłuszcze: 39g
Węglowodany: 210g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal
Białko: 9,15g
Tłuszcze: 3,9g
Węglowodany: 21g
Składniki:
woreczek ryżu basmati lub basmati z dzikim
4 jajka
puszka kukurydzy konserwowej
duża pierś z kurczaka
przyprawa curry
łyżka dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
mały kubeczek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przesypać do miski, w której masz zamiar robić sałatkę i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i również pozostawić do wystygnięcia, potem pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do miski i przestudzonym ryżem i jajkiem. Kurczaka umyć, pokroić w dość małą kostkę i posypać dokładnie przyprawą curry oraz solą. Usmażyć na łyżce tłuszczu, dodać do sałatki. Jeśli wszystkie składniki w misce będą już chłodne, można dodać jogurt naturalny, najlepiej stopniowo, by nie przesadzić. Na końcu do smaku posypać solą i pieprzem.