Nalewka truskawkowa

Aleksandra
Przetwory
15.07.2015 9:31
Nalewka truskawkowa
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki – porcja na słoik 4,25 l :

◾2 kg truskawek,

◾1/2 kg cukru,

◾250 ml spirytusu,

◾0,5 litra wódki.

Przepis

Krok 1

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy truskawki do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Krok 2

Na drugi dzień, gdy nasze truskawki puszczą sok zalewamy je alkoholami i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące.

Krok 3

Po długo wyczekiwanych 2 miesiącach przecedzamy nalewkę. Owoce lądują w koszu, a trunek przelewamy do butelek.

Smacznego ;)