Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany, słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak SKWORCU) sól, pieprz, ostra papryka do smaku Placuszki: 1. Batata i ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (ja zrobiłam to w malakserze na tartce z wypustkami), przełożyć na sitko i odsączyć (u mnie odeszło niewiele płynu). Inspiracja: Paleta smaku środa, 15 lipca 2015 Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. 2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. 2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Gulasz: 1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.