Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. 2. W między czasie na małej patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. 3. Na talerze wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Wrzucamy pokrojoną gruszkę i smażymy przez około 5 minut, aż gruszka lekko się zarumieni.