Domowe gofry z bitą śmietaną i letnimi owocami

Ana
Desery
13.07.2015 18:22
Domowe gofry z bitą śmietaną i letnimi owocami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 3 jajka,

- 1/2 szklanki cukru,

- 1/2 szklanki mleka,

- 1/2 szklanki oleju,

- 3 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej),

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 szklanka wody gazowanej,

- szczypta soli.

dodatki:

- bita śmietana (śmietana 30% - ubita z dodatkiem cukru),

- świeże sezonowe owoce: np. maliny, borówka amerykańska, jagody czy truskawki.

Przepis

Cukier i jajka miksujemy. Dodajemy resztę składników: mleko, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wodę gazowanej, szczyptę soli. Mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy olej mieszamy delikatnie łyżką/lub na niskich obrotach robota kuchennego. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy po 1 chochli kuchennej na 1 gofr (użyłam takiej mniejszej niż do zupy). Pieczemy ok. 2-3 min. w zależności od gofrownicy. Następnie wyjmujemy gofry na kratkę do lekkiego wystygnięcia. Dzięki temu nabiorą one chrupkości. Na górę kładziemy swoje ulubione dodatki: ubitą śmietanę, a na to kwaskawe owoce.

Bita śmietana:

ok. 220 ml, 2 łyżki cukru ubijamy na sztywno.