Prosta zupa z łupinek zielonego groszku

Szara
Zupy
13.07.2015 16:56
Prosta zupa z łupinek zielonego groszku

Its nice to create something out of nothing and get a nice, simple meal of it :) INGREDIENTS (2-4 servings): SOUP: - 5 large handfuls of green pea hulls - 1 onion - 1 young carrot - 1/2 small celeriac - 1 parsley - 3 new potatoes - 500 ml vegetable stock - 1 tbsp oil - salt and pepper to taste LEMON OLIVE OIL: - 1 tsp extra virgin olive oil - 1 tbsp freshly squeezed lemon juice PREPARATION: Wash the husks and the vegetables. SKŁADNIKI (2-4 porcje): ZUPA: - 5 dużych garści łupinek zielonego groszku - 1 cebula - 1/2 pęczka młodej włoszczyzny (10 cm pora, 1/2 selera, 1 marchew, 1 pietruszka) - 3 młode ziemniaki - 500 ml bulionu warzywnego - 1 łyżka oleju - sól i pieprz, do smaku OLIWA CYTRYNOWA: - 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin - 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Ale tak naprawdę łuski zielonego groszku są jadalne, o czym dowiedziałam się dopiero niedawno z facebooka Oli domowej, która jest jednym z moich guru, jeśli chodzi o dziką kuchnię i inne ciekawe, niepospolite opowieści kulinarne. Łupiny groszku smakują tak samo dobrze jak świeży groszek, są równie słodkie, jednak są bardzo włókniste i nie da się ich dobrze pogryźć, można co najwyżej je sobie porzuć, wyssać z nich sok, a resztę wypluć. I choć łupinki zielonego groszku nie są aż tak dzikie to zamiast je wyrzucać, zróbmy z nich zupę, jak radzi Ola :) i razem z nią teraz i ja ☺ Poza tym przepis idealnie przyda się, gdy np. planujecie zrobić groszkowe pesto, do którego wykonania potrzebne są 2 szklanki ziarenek, bo z tych wszystkich łusek, które mi po nich pozostały, przygotowałam właśnie tę zupę. Na blogu Oli, znajdziecie przepis, w którym najpierw z łupin wyciskany jest sok, a następnie na jego bazie powstaje pyszny, kremowy chłodnik. Add the onion and fry for few minutes, then add the chopped leek and fry for 2 minutes. After that, add the rest of the chopped vegetables with the pea hulls, add the broth and bring to a boil. GREEN PEA SOUP, MADE WITH FRESH GREEN PEA HULLS Zupa z odpadów, można by rzec ;) Bezpośrednio przed spożyciem mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Po tym czasie dodajemy resztę posiekanych warzyw wraz z łupinkami groszku, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dowodem na to, jak bardzo są twarde i wypełnione włóknami, jest fakt, że nawet Vitamix nie dał im rady. I tak oto, powstało coś z niczego i na stole wylądował fajny, prostu obiad. But really, the hulls from fresh green peas are edible, which I learned only recently from Ola domowas facebook, she is one of my guru when it comes to wild edibles and always share some interesting stories about wild plants and other things. I have prepared my own version in a more traditional way. The hulls taste as good as fresh peas, they are equally sweet, but they are very fibrous and its hard to chew them well, you can just chew on them, suck the juice and then just spit them out. Zupa wyszła smaczna, przypomina trochę groszek z puszki, jest słodkawa i gęsta. Just before serving mix olive oil with lemon juice and add to soup. Ale wystarczyło wtedy jeszcze dodatkowo zupę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się wszystkich niteczek i uzyskać gładką i kremową konsystencję. Zjadłam ją na zimno jako chłodnik, ale teraz kiedy się nagle ochłodziło podgrzałabym ją. Wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut, następnie dodajemy posiekanego pora i smażymy 2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/07/zupa-z-upinek-zielonego-groszku-z-oliwa.html