Składniki
Składniki:
- 100 g mąki z pełnego przemiału
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g margaryny
- 12 sztuk zielonych oliwek
- 3 pomidory
- 100 g startego żółtego sera
- 500 g półtłustego twarogu
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
Przepis
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam fasoli) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy fasolę i pieczemy spód jeszcze 15 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut.