Ciasto serowo-pomidorowe

Ewelina
Zapiekanki
13.07.2015 12:09
Ciasto serowo-pomidorowe

Składniki

Składniki:

- 100 g mąki z pełnego przemiału

- 200 g mąki pszennej

- 4 jajka

- 150 g margaryny

- 12 sztuk zielonych oliwek

- 3 pomidory

- 100 g startego żółtego sera

- 500 g półtłustego twarogu

- 4 łyżki kaszy manny

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka oregano

Przepis

Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam fasoli) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy fasolę i pieczemy spód jeszcze 15 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut.