Lody limonkowe z mlekiem kokosowym

Ewelina
Desery
09.07.2015 10:48
Lody limonkowe z mlekiem kokosowym

Składniki

400 ml mleczka kokosowego

200 ml śmietany kremówki

3 szt. limonki

150 g cukru

Przepis

Do garnka wlałam kremówkę, mleczko kokosowe i wsypałam 100 g cukru. Zagrzałam na małym gazie do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudziłam masę, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby ją oziębić.

Limonki sparzyłam, otarłam skórkę, wycisnęłam z nich sok. Do drugiego garnka wsypałam resztę cukru dodałam otartą skórkę i sok z limonek. Wstawiłam na gaz i podgrzałam żeby cukier się rozpuścił i płyn zredukował. Następnie ostudziłam a potem oziębiłam w lodówce.

Obie lekko zmrożone masy zmiksowałam w mikserze, przełożyłam do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.

Wstawiłam do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem, dobrze jest je wyjąc 10 minut wcześniej, żeby lekko odmarzły

Wspaniałe orzeźwiające lody. Polecam nie tylko na gorące dni. Smakują o każdej porze roku. Zróbcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys