Składniki
400 ml mleczka kokosowego
200 ml śmietany kremówki
3 szt. limonki
150 g cukru
Przepis
Do garnka wlałam kremówkę, mleczko kokosowe i wsypałam 100 g cukru. Zagrzałam na małym gazie do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudziłam masę, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby ją oziębić.
Limonki sparzyłam, otarłam skórkę, wycisnęłam z nich sok. Do drugiego garnka wsypałam resztę cukru dodałam otartą skórkę i sok z limonek. Wstawiłam na gaz i podgrzałam żeby cukier się rozpuścił i płyn zredukował. Następnie ostudziłam a potem oziębiłam w lodówce.
Obie lekko zmrożone masy zmiksowałam w mikserze, przełożyłam do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
Wstawiłam do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem, dobrze jest je wyjąc 10 minut wcześniej, żeby lekko odmarzły
Wspaniałe orzeźwiające lody. Polecam nie tylko na gorące dni. Smakują o każdej porze roku. Zróbcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys