Składniki
3 pomarańcze
350 g cukru
sok z 1 cytryny
3,5 l wody
Przepis
Pomarańcze sparzyłam i wyszorowałam szczoteczką.
Jedną całą i pół drugiej pomarańczy pokroiłam w plasterki razem ze skórką. Pozostałe obrałam ze skóry i również pokroiłam w plasterki. Przełożyłam do szklanej miski, zasypałam 3 łyżkami cukru, wlałam sok z połowy cytryny. Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki.
Pomarańcze zmiksowałam. Przetarłam łyżką przez sito. Starałam się jak najwięcej miąższu przetrzeć.
Wodę zagotowałam i przestudziłam. Wsypałam cukier. Zamieszałam, żeby się rozpuścił i dodałam sok z cytryny.
Do wody dodałam przetarte pomarańcze. Wymieszałam. Można ewentualnie doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny (kwaskiem cytrynowym). Można uzupełnić przegotowaną wodą. Wszystko zależy od indywidualnych smaków.
Napój rozlałam do szklanek. Podałam rurki i już można było delektować się pysznym napojem.