- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 2 łyżki miodu (lub więcej),
- 2 łyżeczki oleju (można pominąć),
- garść orzechów włoskich,
- garść rodzynek,
- garść suszonej żurawiny,
- 2-3 garście płatków owsianych,
- garść płatków migdałowych,
- garść pokruszonych migdałów (bez skórki),
lub inne ulubione bakalie i zboża.
Przepis
Żurawinę i rodzynki zalewamy gorącą wodą. Trzymamy w wodzie ok 1 min. do zmiękczenia. W garnuszku podgrzewamy (na niewielkim płomieniu) miód, dodajemy olej. Gotujemy aż miód będzie płynny (gdy mamy już lejący się miód, pomijamy ten etap). Wszystkie składniki przesypujemy do większej miski. Rodzynki i żurawinę odsączamy z wody. Dodajemy do miski. Zalewamy miodem, dokładnie mieszamy, aby miód równomiernie pokrył wszystkie bakalie. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik, pieczemy ok. 15-20 min. w 160°C. Mieszamy co jakiś czas nasze bakalie, aby równomiernie się zarumieniły. Wyjmujemy blaszkę, odstawiamy do przestudzenia. Dopiero wówczas granola staje się chrupiąca. Zamykamy ją w szczelnym pojemniku. I tak mamy swoje własne, domowe, pyszne i zdrowe musli :-) Idealne do mleka, jogurtu ze świeżymi sezonowymi owocami. PYCHA!