Jogurt naturalny z malinami, borówką amerykańską i domową granolą

Ana
Śniadania
04.07.2015 8:07
Jogurt naturalny z malinami, borówką amerykańską i domową granolą
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- garść świeżych malin,

- garść borówki amerykańskiej,

- mały jogurt naturalny (np. Activia),

- garść domowej granoli.

Granola:

- 2 łyżki miodu (lub więcej),

- 2 łyżeczki oleju (można pominąć),

- garść orzechów włoskich,

- garść rodzynek,

- garść suszonej żurawiny,

- 2-3 garście płatków owsianych,

- garść płatków migdałowych,

- garść pokruszonych migdałów (bez skórki),

lub inne ulubione bakalie i zboża.

Przepis

Do szklanki wsypujemy granolę, następnie jogurt, owoce, ponownie granolę, jogurt i owoce. Nie lubię zbyt słodkich jogurtów także nie dosładzałam nic. Gdy wasza granola oraz owoce nie są zbytnio słodkie możecie dodać odrobinę miodu.

Granola:

Żurawinę i rodzynki zalewamy gorącą wodą. Trzymamy w wodzie ok 1 min. do zmiękczenia. W garnuszku podgrzewamy (na niewielkim płomieniu) miód, dodajemy olej. Gotujemy aż miód będzie płynny (gdy mamy już lejący się miód, pomijamy ten etap). Wszystkie składniki przesypujemy do większej miski. Rodzynki i żurawinę odsączamy z wody. Dodajemy do miski. Zalewamy miodem, dokładnie mieszamy, aby miód równomiernie pokrył wszystkie bakalie. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik, pieczemy ok. 15-20 min. w 160°C. Mieszamy co jakiś czas nasze bakalie, aby równomiernie się zarumieniły. Wyjmujemy blaszkę, odstawiamy do przestudzenia. Dopiero wówczas granola staje się chrupiąca. Zamykamy ją w szczelnym pojemniku. I tak mamy swoje własne, domowe, pyszne i zdrowe musli :-) Idealne do mleka, jogurtu ze świeżymi sezonowymi owocami. PYCHA!