Już pomijając fakt, że domowe mleko wychodzi taniej niż kupne, nie ma w nim żadnych dodatków, gum, stabilizatorów itp, jest najzwyczajniej w świecie znacznie smaczniejsze i zawiera więcej wartości odżywczych. Polecam wiórków poszukać w internecie i kupić od razu większe ilości, a już najlepiej od razu kilka kilogramów dla znajomych i rodziny;) Tutaj np. znajdziecie wiórki kokosowe bio bez siarki! Co do proporcji jest to bardziej kwestia gustu i zależy w dużej mierze od samych wiórków, ale też od przeznaczenia mleka. Czasem potrzebny jest odpowiedni sprzęt, umiejętności i wprawa (np. przy produkcji sera), ale często jest to znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: wszystkie produkty przygotowane w domu są zazwyczaj lepsze niż te kupne (np. masło orzechowe, domowe tortille kukurydziane czy przyprawa meksykańska).