Jak upiec idealny biszkopt

Danka
Ciasta
29.06.2015 16:33
Jak upiec idealny biszkopt

Dodatkowo potrzebne będą: - papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy - mikser, - miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt: 1. Białka należy ubijać w idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić się na sztywno 2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety-należy szpatułką lub łyżką rozprowadzać go rownomiernie przed upieczeniem, spychając ciasto ze środka ku brzegom, ciasta mają tendencję do wyrastania do góry po środku w ten sposób biszkopt będzie płaski i nie będzie trzeba wyrównywać góry przed robieniem tortu :). Często w różnych proporcjach jest bazą pod ciasta i torty :) Składniki: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: - 2 jajka - 75 g mąki pszennej - 15 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki soku z cytryny - 70 g cukru Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki; miksować aż do całkowitego połączenia się składników. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej masłem i bułką artą Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni Smacznego :) By sprawdzić czy biszkop się upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/biszkopt-i.html