- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g),
- 1 pęczek koperku,
- 250 g zielonego groszku cukrowego,
- ok. 220 g świeżego filetu łososia,
- 400 g makaronu Tagliatelle,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- masło/olej do podsmażenia łososia,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis
Groszek obieramy, wyjmujemy kuleczki ze środka. Możemy wstępnie go podgotować, aby nie był za twardy. Osobiście pominęłam ten etap. Łososia myjemy (ewentualnie odcinamy skórę) kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łososia. Chwilę podsmażamy (do uzyskania blado-różowego koloru). Następnie dodajemy serek mascarpone, koperek (szatkujemy na drobno), groszek, 2 łyżki śmietany 18%. Mieszamy wszystko, dusimy na małym ogniu ok. 5-10 min, co jakiś czas mieszając. W tym czasie gotujemy nasz makaron według przepisu producenta. Odsączamy go, dodajemy do sosu. Wodę z makaronu możemy użyć do rozcieńczenia naszego sosu (użyłam 2 łyżki). Wszystko mieszamy. Smacznego!