- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
kilka listków sałaty lodowej,
około 50 gramów roszponki,
5–6 gałązek selera naciowego,
1 papryka czerwona,
3 młode marchewki,
1/2 cytryny,
cukier,
sól,
pieprz,
ziarna słonecznika,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki octu jabłkowego,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek wody.
Przepis
Marchewkę myjemy, obieramy i ścinamy obieraczką na cienkie paski.Wkładamy do miseczki i łączymy z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Odkładamy marchewkę na około 2 godziny do lodówki, od czasu do czasu mieszając. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Seler naciowy po umyciu kroimy w około 1 cm kawałki. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Z oliwy, octu, wody, soli, cukru, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy, mieszamy, polewamy sosem i przed podaniem posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.