Sałatka "kolory lata"

Ewa
Sałatki
26.06.2015 19:31
Sałatka "kolory lata"
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

kilka listków sałaty lodowej,

około 50 gramów roszponki,

5–6 gałązek selera naciowego,

1 papryka czerwona,

3 młode marchewki,

1/2 cytryny,

cukier,

sól,

pieprz,

ziarna słonecznika,

3 łyżki oliwy z oliwek,

3 łyżki octu jabłkowego,

2 ząbki czosnku,

5 łyżek wody.

Przepis

Marchewkę myjemy, obieramy i ścinamy obieraczką na cienkie paski.Wkładamy do miseczki i łączymy z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Odkładamy marchewkę na około 2 godziny do lodówki, od czasu do czasu mieszając. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Seler naciowy po umyciu kroimy w około 1 cm kawałki. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Z oliwy, octu, wody, soli, cukru, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy, mieszamy, polewamy sosem i przed podaniem posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.