Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: - 4 jajka - ¾ szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej na masę: - 5 dużych łodyg rabarbaru - 1 cytryna - 1 galaretka cytrynowa - 2 galaretki truskawkowe - 1 duży jogurt naturalny - około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: - 1 galaretka cytrynowa - 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała. Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto.