Puszyste marcepanowe drożdżówki choinki

Jo
Przepisy
16.11.2013 15:39
Puszyste marcepanowe drożdżówki choinki

Przepis

Składniki ciasta drożdżowego:

(na 12 drożdżówek)

500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)

200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

70 g masła

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)

1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

100 g surowej masy marcepanowej (bez czekolady)

1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów

papier do pieczenia

dowolne jadalne ozdoby

Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.

Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).

Jajko ubić z żółtkami, odstawić.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.

Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.

W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.

Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, na środek wyłożyć porwany na małe kawałki marcepan i zagnieść ciasto, aby stało się jednolite (marcepan jest miękki, dzięki czemu łatwo się zagniata).

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm, następnie podzielić na 12 trójkątów (tak jak pizzę (stolnicę podsypywać mąką).

Brzegi trójkątów naciąć nożem na głębokość ok. 1 cm, tworząc w ten sposób gałęzie choinki.

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.

Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

Lekko ciepłe drożdżówki polukrować i dowolnie ozdobić.

Lukier cytrynowy:

8 łyżek cukru pudru

ok. 3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części)

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny).