Przepis
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 drożdżówek)
500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
70 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
100 g surowej masy marcepanowej (bez czekolady)
1 rozkłócone jajko do posmarowania wierzchów
papier do pieczenia
dowolne jadalne ozdoby
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, na środek wyłożyć porwany na małe kawałki marcepan i zagnieść ciasto, aby stało się jednolite (marcepan jest miękki, dzięki czemu łatwo się zagniata).
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm, następnie podzielić na 12 trójkątów (tak jak pizzę (stolnicę podsypywać mąką).
Brzegi trójkątów naciąć nożem na głębokość ok. 1 cm, tworząc w ten sposób gałęzie choinki.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 5 cm między bułeczkami, ponieważ urosną podczas pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek delikatnie posmarować jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Lekko ciepłe drożdżówki polukrować i dowolnie ozdobić.
Lukier cytrynowy:
8 łyżek cukru pudru
ok. 3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części)
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny).