Torcik ze świeżej mięty i malin

Agnieszka
Ciasta
18.06.2015 18:56
Torcik ze świeżej mięty i malin
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

SKŁADNIKI:

ciasteczka degistive 200 g

masło 125 g

śmietana kremówka 300 ml

kefir, u mnie jogurt activia naturalny 500 ml

cukier puder 4 łyżki

świeża mięta 1 pęczek

maliny 400 g

zielony barwnik spożywczy 1 szczypta

żelatyna 10 g

woda gorąca 100 ml

cukier 1 łyżka

galaretka malinowa

Przepis

Przygotować galaretkę malinową wg instrukcji na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Miętę opłukać , przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Żelatynę 10 g – rozpuścić w 100 ml wody.W większej misce wymieszać jogurt, ubitą śmietanę, zmiksowaną miętę, barwnik spożywczy ( można pominąć) oraz żelatynę. Wstawić do lodówki. W tym czasie maliny opłukać. Połowę zmiksować lub rozgnieść widelcem, połączyć z galaretką ( ja użyłam tylko połowy przygotowanej galaretki). Masło rozpuścić. Ciasteczka rozgnieść lub zbledować. Połączyć z masłem. Na dno naczynia ułożyć masę z ciastek następnie zieloną masę miętową. Na wierzch ułożyć pozostałe maliny i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Smacznego:)