- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
SKŁADNIKI:
ciasteczka degistive 200 g
masło 125 g
śmietana kremówka 300 ml
kefir, u mnie jogurt activia naturalny 500 ml
cukier puder 4 łyżki
świeża mięta 1 pęczek
maliny 400 g
zielony barwnik spożywczy 1 szczypta
żelatyna 10 g
woda gorąca 100 ml
cukier 1 łyżka
galaretka malinowa
Przepis
Przygotować galaretkę malinową wg instrukcji na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Miętę opłukać , przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Żelatynę 10 g – rozpuścić w 100 ml wody.W większej misce wymieszać jogurt, ubitą śmietanę, zmiksowaną miętę, barwnik spożywczy ( można pominąć) oraz żelatynę. Wstawić do lodówki. W tym czasie maliny opłukać. Połowę zmiksować lub rozgnieść widelcem, połączyć z galaretką ( ja użyłam tylko połowy przygotowanej galaretki). Masło rozpuścić. Ciasteczka rozgnieść lub zbledować. Połączyć z masłem. Na dno naczynia ułożyć masę z ciastek następnie zieloną masę miętową. Na wierzch ułożyć pozostałe maliny i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Smacznego:)